Bedevaarten

Bedevaarten parochie H. Augustinus in 2019

 

(1) Verslag Stille Omgang op  zaterdagavond 16 maart 2019

 

Met 35 personen van alle parochiekernen van de H. Augustinus, met opstapplaatsen in alle kernen, hebben wij zaterdagavond en -nacht weer deelgenomen aan de Stille Omgang in het hart van Amsterdam.

De traditionele eucharistieviering aan het begin van de bedevaart, met als hoofdcelebrant Mgr. van Hout bisschop van het bisdom Leeuwarden / Groningen en concelebratie door pastoor Michel Hagen, was deze keer in een volle schitterende neogotische Sint-Franciscus Xaverius kerk, de Krijtberg.

Hierna zijn wij gestart om 23:30 uur op het Spui stilzwijgend de eeuwenoude route van 5 kwartier die de pastoor van de Oude, Sint Nikolaas, Kerk in 1345 met het Allerheiligst Sacrament door Amsterdam maakte liepen.

Het weer zat, zoals meestal tijdens de Stille Omgang het geval is, mee en behalve af en toe een stevige bries ging het pas regenen toen wij net in de bus voor de terugreis zaten, waarna wij rond 02:00 uur de pelgrims weer bij de diverse opstapplaatsen hebben afgezet.

Zoals gebruikelijk werd op de heenreis, naast informatie over de Stille Omgang een deel van de Rozenkrans gebeden door de pastoor en op de terugreis konden wij genieten van de heerlijke broodjes, koffie, thee en limonade van Thea den Hollander.

Deze bedevaart ter ere van het Allerheiligste Sacrament wordt, na gedurende de reformatie verboden te zijn geweest, sinds 1880 weer gelopen met op het ogenblik rond de 6000 deelnemers.

 

Op 6 Juli 2019 is de Nationale Bedevaart naar de Martelaren van Gorcum waar wij net als vorige jaar weer in parochieverband aan zullen deelnemen.

 

Erik van Blerk

 

(2) Bedevaart naar Sint Jozef van Smakt  EN naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer

De vaderfiguur Sint Jozef is zo vanzelfsprekend en daarmee ook zo bijzonder. De verering van Sint Jozef in Smakt is niet groots, maar indrukwekkend door de eenvoud. Deze verering richt zich o.a. op jonge mensen op zoek naar een gelukkige levensstaat, ook is hij patroon van het gezin/opvoeding, arbeid en trouw. In stilte werkte hij in dienst van de kerk.

 

Onze Lieve Vrouw van Kevelaer, troosteres der bedroefden, biedt een ieder vertroosting, kracht en energie. We komen bij “Moeder Thuis”, een plek die heel bijzonder is voor velen.

Het samen op bedevaart gaan naar deze bijzondere plaatsen is een mooie manier om samen het geloof te beleven en er voor elkaar te zijn.

 

In ons jubileumjaar biedt de Haagse Bedevaarten dit jaar een unieke gecombineerde bedevaart aan naar Smakt EN naar Kevelaer.

Op dinsdag 30 april brengen wij een bezoek aan de kapel bij Sint Jozef en een H.Mis aldaar, zullen wij verder reizen naar Kevelaer. Op woensdag 1 mei  begeeft een kleurrijke processie zich naar de hoofdingang van de Basiliek. Daar wordt traditioneel met 3 tikken op de deur de opening van het bedevaartseizoen hoorbaar en zichtbaar.

 

Folders met informatie en inschrijfformulieren vind u in achterin de kerk.

U kunt zich ook digitaal aanmelden via onze website www.bedevaart.nl

Er zijn diverse opstapplaatsen in onze regio.

 

Wij hopen u te mogen ontmoeten op dinsdag 30 april.

Namens de Haagse Bedevaarten, Ineke Huitema-Versteeg

 

Voor meer informatie en uw vragen:

tel 010-4149577 of via de mail:

dehaagsebedevaarten@gmail.com

 

 

 

(3) Andere bedevaarten die in 2019 worden georganiseerd in parochieverband zijn:

 

–  6 juli 2019: Martelaren van Gorcum in Brielle.

– 10 juni 2019: Springprocessie in Echternach (Luxemburg).

Onderstaande bedevaarten kunnen op eigen gelegenheid worden gemaakt.

–  26 mei 2019: Liduinafeest in Schiedam.

–  17 augustus 2019: Jeroensommegang in  Noordwijk.

Ruim van te voren zal aan deze bedevaarten in het parochieblad en in de kerken aandacht worden besteed.

Andere bedevaarten gaan o.a. naar Heiloo, Smakt, Kevelaar, Banneux en Beaurain. Zie het parochieblad en de folders achterin de kerken.

Erik van Blerk