Bedevaarten

Bedevaarten in 2021

In het kerstnummer van De Augustinus is een stuk opgenomen over de bedevaarten die in 2021 zullen worden georganiseerd met een verwijzing naar de ontwikkelingen rond het Corona virus.

 

De stand van zaken op dit moment is dat  De Stille Omgang in Amsterdam van 20/21 maart alleen digitaal zal worden georganiseerd. Er zal wel door Het Gezelschap van de Stille Omgang een speciale mis worden gevierd vanuit de Basiliek van de Heilige Nicolaas. Hiervoor zal op de website www.stille-omgang.nl  + op De Augustinussite onder nieuws een link worden gepubliceerd .  Er wordt ook een digitale Stille Omgang gefilmd die na de mis op hetzelfde kanaal wordt uitgezonden. Tevens zal er in de nacht vanuit het Gezelschap, binnen de Coronamogelijkheden, door individuen of paren de route in gebed worden gelopen. Het is het uiteraard vrij voor iedereen om op eigen initiatief de route te lopen met inachtneming van de dan geldende Coronamogelijkheden .

 

                   

– 25 mei: Echternach Luxemburg. Jaarlijks op Pinksterdinsdag de Spring-processie naar het graf van Sint-Willibrord. De pelgrims springen in de maat van een processiemars naar voren, afwisselend op hun linker- en rechtervoet.

Het organisatiecomité zal na Pasen mededelen of de Springprocessie dit jaar zal doorgaan. Dit zal in De Augustinus van mei en op de nieuwssite

worden gepubliceerd.

 

Voor de onderstaande bedevaarten geldt zie de mededelingen in De Augustinus en op de nieuwssite.

 

– 3 juli: Martelaren van Gorcum in Brielle. Nationale Bedevaart ter herdenking van de 19 Martelaren van Gorcum.

 

– Datum nader te bepalen: Mariabedevaart naar Kevelaer. Bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer in Duitsland, de Troosteres der Bedroefden.

 

Ruim van tevoren zal er in de kerken, in het parochieblad en op de website nadere informatie en aanmeldmogelijkheid worden verschaft.

 

De volgende bedevaarten worden niet door de parochie georganiseerd maar zijn gemakkelijk met eigen vervoer te bereiken.

– 9 mei: Liduina Ommegang in Schiedam. Eucharistieviering en ommegang ter ere van de H. Liduina van Schiedam. Beschermheilige voor langdurig zieken en schaatsers uit de 14 eeuw.

 

– 13 juni: Maria van Jesse Ommegang in Delft. In de 14e eeuw ontstane Mariadevotie naar aanleiding van een wonderbaarlijke genezing. In de 1929 weer opgestart door een Delftse student.

 

– 15 augustus: Jeroen Ommegang in Noordwijk. Twintig jaar geleden gestart ter herdenking van de H. Jeroen martelaar, de eerste christelijke leidsman van het dorp. 

Ook van deze bedevaarten zal in het parochieblad en op de website nadere informatie worden verschaft.

 

Erik van Blerk

Tentoonstelling in Haarlem

over 675 jaar Mirakel van Amsterdam

 

en

 

Mirakelroutes naar de Heilige Stede in Amsterdam

 

10 oktober 2020 is in Haarlem een tentoonstelling over 675 jaar Mirakel van Amsterdam van start gegaan. Deze tentoonstelling in de KoepelKathedraal Haarlem werd door de bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr Hendriks, geopend. Aan de bisschop werd bij die gelegenheid het eerste exemplaar van deel 1 van het boek “Katholiek Amsterdam” overhandigd. Helaas konden bij deze opening vanwege de Coronamaatregelen alleen de deelnemers aan de jaarvergadering aanwezig zijn. De tentoonstelling loopt tot 1 april 2021.

Tegelijkertijd werd in de nabijgelegen Stompe Toren in Spaarnwoude een tentoonstelling over de Stille Omgang en nieuwe Mirakelroutes geopend.

Over deze  Mirakelroutes, de middeleeuwse pelgrimsroutes naar de Heilige Stede in Amsterdam, die inmiddels in de St. Jacobus de Meerderekerk in Haarlemmerliede geopend zijn, kunt u gedetailleerde route-informatie vinden op de website van Stichting Katholiek Erfgoed:           www.stichtingkatholiekerfgoed.nl

 

Voettocht naar de Heilige Stede / Begijnhof

ROUTE 1:                        Assendelft – Begijnhof Amsterdam      

Wandeltijd: ongeveer 4-5 uur                               20 kilometer

ROUTE 2:                        Monnickendam – Begijnhof Amsterdam

Wandeltijd: ongeveer 4-5 uur                               18 kilometer

ROUTE 3:                        Diemen – Begijnhof Amsterdam

Wandeltijd ongeveer 2 uur                                    7,5 kilometer

ROUTE 4:                        Duivendrecht – Begijnhof Amsterdam

                                        Wandeltijd: ongeveer 2 uur                                   7,5 kilometer

ROUTE 5:                        Ouderkerk aan den Amstel – Begijnhof Amsterdam

                                         Wandeltijd: ongeveer 3 uur                                   12 kilometer

ROUTE 6:                        Bovenkerk – Begijnhof Amsterdam

                                        Wandeltijd: ongeveer 3 uur                                  12 kilometer

ROUTE 7:                        Haarlemmerliede  – Begijnhof Amsterdam

                                        Wandeltijd: ongeveer 4-5 uur                              20 kilometer

Verslag Parochiebedevaarten 2020

 

Zoals u in het begin van dit jaar hebt kunnen lezen hadden wij voor de parochie  een aantal bedevaarten gepland naar Amsterdam de Stille Omgang, Echternach Springprocessie, Brielle Martelaren van Gorcum en Mariabedevaartsoord Kevelaer. Zoals bekend heeft Corona echter roet in het eten gegooid en moest alles worden afgelast. In Kevelaer wordt het bedevaartseizoen op 1 november  afgesloten met een pontificale eucharistieviering. Daar er dit jaar geen busreizen naar Kevelaer meer worden georganiseerd kunt u tot 1 november op eigen gelegenheid gaan. Raadpleeg echter voor u vertrekt de site www.wallfahrt-kevelaer.de om te zien welke activiteiten er zijn en of deze doorgaan. Voor Heiloo, Smakt, Banneux en Beauraing zie de betreffende sites voor actuele informatie.

In het Kerstnummer van december zullen de bedevaartplannen voor het komende hopelijk Coronavrije jaar worden gepubliceerd.