Bedevaarten

Bedevaarten parochie H. Augustinus in 2019

 

(1) Liduinaprocessie op 26 mei a.s. in Schiedam

 

In Schiedam zal voor de vijfde keer de processie van Sint Liduina worden gehouden. Op zondagmiddag 26 mei aanstaande zal opnieuw de Liduinaprocessie door de straten van Schiedam trekken.

Deze keer zal de Liduinaprocessie plaatsvinden in het Jaar van de Roepingen. De Heilige Liduina heeft op haar ziekbed haar roeping gevonden. Reeds jong was zij, na een val op het ijs, aan bed gekluisterd. Na een periode van verzet kon zij haar chronische ziekte verbinden met de overweging van het lijden van Christus. Zij putte veel kracht in het regelmatig ontvangen van de heilige Communie. Vanaf haar ziekbed heeft de heilige Liduina concrete daden van liefde verricht: door haar gebed, door haar vele bezoekers goede raad te geven, en door haar giften aan de armen.

Programma:

10.30 uur: Basiliek – Plechtige hoogmis, muzikaal verzorgd door ons herenkoor In Honorem Dei en ons dameskoor Jubilatio. Aansluitend is er koffie/thee in ‘De Wilgenburg’ en gelegenheid om een (zelf meegebrachte) lunch te gebruiken.

13.30 uur: Gebedsmoment voor aanvang van de processie.

14:00 uur: Processie met de relieken van Liduina door de straten van Schiedam. langs plaatsen uit het leven en uit de verering van Liduina, met om circa 14.00 uur een korte oecumenische gebedsdienst in de Grote of Sint-Janskerk en om 15.15 uur een statie in Huis te Poort (Oud Katholieke kerk) aan de Dam.

15:45 uur: Korte afsluitende Vesperdienst.

16:00 uur:  Afsluitende ontmoeting in ‘De Wilgenburg’ met soep en een broodje.

 

(2) Verslag Stille Omgang op  zaterdagavond 16 maart 2019

 

Met 35 personen van alle parochiekernen van de H. Augustinus, met opstapplaatsen in alle kernen, hebben wij zaterdagavond en -nacht weer deelgenomen aan de Stille Omgang in het hart van Amsterdam.

De traditionele eucharistieviering aan het begin van de bedevaart, met als hoofdcelebrant Mgr. van Hout bisschop van het bisdom Leeuwarden / Groningen en concelebratie door pastoor Michel Hagen, was deze keer in een volle schitterende neogotische Sint-Franciscus Xaverius kerk, de Krijtberg.

Hierna zijn wij gestart om 23:30 uur op het Spui stilzwijgend de eeuwenoude route van 5 kwartier die de pastoor van de Oude, Sint Nikolaas, Kerk in 1345 met het Allerheiligst Sacrament door Amsterdam maakte liepen.

Het weer zat, zoals meestal tijdens de Stille Omgang het geval is, mee en behalve af en toe een stevige bries ging het pas regenen toen wij net in de bus voor de terugreis zaten, waarna wij rond 02:00 uur de pelgrims weer bij de diverse opstapplaatsen hebben afgezet.

Zoals gebruikelijk werd op de heenreis, naast informatie over de Stille Omgang een deel van de Rozenkrans gebeden door de pastoor en op de terugreis konden wij genieten van de heerlijke broodjes, koffie, thee en limonade van Thea den Hollander.

Deze bedevaart ter ere van het Allerheiligste Sacrament wordt, na gedurende de reformatie verboden te zijn geweest, sinds 1880 weer gelopen met op het ogenblik rond de 6000 deelnemers.

 

Op 6 Juli 2019 is de Nationale Bedevaart naar de Martelaren van Gorcum waar wij net als vorige jaar weer in parochieverband aan zullen deelnemen.

 

Erik van Blerk

 

(3) Andere bedevaarten die in 2019 worden georganiseerd in parochieverband zijn:

 

– 10 juni 2019: Springprocessie in Echternach (Luxemburg).

–  6 juli 2019: Martelaren van Gorcum in Brielle.

Onderstaande bedevaarten kunnen op eigen gelegenheid worden gemaakt.

–  17 augustus 2019: Jeroensommegang in  Noordwijk.

Ruim van te voren zal aan deze bedevaarten in het parochieblad en in de kerken aandacht worden besteed.

Andere bedevaarten gaan o.a. naar Heiloo, Smakt, Kevelaar, Banneux en Beaurain. Zie het parochieblad en de folders achterin de kerken.

Erik van Blerk
tel.mobiel 06-5125.5861