Bedevaarten

Bedevaarten parochie H. Augustinus in 2020

(1) bedevaarten georganiseerd door onze parochie:

 

 

In 2020 zullen er vanuit de parochie er de volgende bedevaarten worden georganiseerd:

 

– 21/22 maart: De Stille Omgang in Amsterdam. Stille nachtelijke ommegang door Amsterdam ter herdenking aan het Mirakel van Amsterdam in 1345. ZIE HIERONDER VOOR MEER INFORMATIE!

 

– 2 juni: Echternach Luxemburg. Jaarlijks op Pinksterdinsdag de Spring-processie naar het graf van Sint-Willibrord. De pelgrims springen in de maat van een processiemars naar voren, afwisselend op hun linker- en rechtervoet.

 

– 6 juli: Martelaren van Gorcum in Brielle. Nationale Bedevaart ter herdenking van de 19 Martelaren van Gorcum.

 

– Datum nader te bepalen: Mariabedevaart naar Kevelaer. Bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer in Duitsland, de Troosteres der Bedroefden.

 

Ruim van tevoren zal er in de kerken, in het parochieblad en op de website nadere informatie en aanmeldmogelijkheid worden verschaft.

 

De volgende bedevaarten worden niet door de parochie georganiseerd maar zijn gemakkelijk met eigen vervoer te bereiken.:

 

– 18 mei: Liduina Ommegang in Schiedam. Eucharistieviering en ommegang ter ere van de H. Liduina van Schiedam. Beschermheilige voor langdurig zieken en schaatsers. 14 eeuw

 

– 14 juni: Maria van Jesse Ommegang in Delft. In de 14e eeuw ontstane Mariadevotie naar aanleiding van een wonderbaarlijke genezing. In de 1929 weer opgestart door een Delftse student.

 

– 16 augustus: Jeroen Ommegang in Noordwijk. Twintig jaar geleden gestart ter herdenking van de H. Jeroen martelaar, de eerste christelijke leidsman van het dorp.

 

Ook van deze bedevaarten zal in het parochieblad en op de website nadere informatie worden verschaft.

Stille Omgang 21 maart 2020

 

Traditiegetrouw vertrekt er op zaterdagavond 21 maart een bus naar de Sint-Franciscus Xaverius kerk, de Krijtberg, Singel 446 in Amsterdam waar wij om 22:15 uur deelnemen aan de heilige mis ter voorbereiding op de Stille Omgang. Hierna starten wij vanaf het Spui de eeuwenoude route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep nadat  hij getuige was geweest van een eucharistisch wonder dat geschiede: het Mirakel van Amsterdam, de hostie die een zieke uitbraakte werd in het haardvuur geworpen maar verbrandde niet waarna de Hostie in een plechtige Mirakelprocessie weer naar de kerk werd teruggebracht.

De Stille Omgang is bij uitstek een bedevaart rond het allerheiligste sacrament, zoals deze vroeg in de 14e eeuw is ontstaan. Na gedurende de reformatie verboden te zijn geweest ontstond in 1880 een snelgroeiende beweging van belangstellenden die zich organiseerde onder de naam Gezelschap van de Stille Omgang die de bedevaart tot op heden organiseert. Op het ogenblik nemen er ongeveer 6000 mensen vanuit heel Nederland aan deel waarbij het aantal deelnemers uit onze parochie vorige jaar tot 48 was gestegen.

Het is belangrijk de traditie te eerbiedigen dat de omgang stil is. Dit betekent dat er dus niet hardop gebeden, gepraat of gezongen wordt en in een rustig tempo in zwijgende verbondenheid door de deelnemers wordt gelopen. De Omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als leeftocht voor onderweg. Ook wordt er geen bijzondere kledij of zichtbare attributen gedragen zoals de rozenkrans. Deze traditie stamt uit de tijd dat publiek vertoon van katholieke devotie in Amsterdam niet werd getolereerd. Een andere traditie was dat ouders hun kinderen pas meenamen op deze late tocht als zij oud genoeg waren Een hele eer voor het kind om mee te mogen! Ouders zet deze traditie voort en neem ze mee, onder de 18 jaar gratis!

De intentie van de Stille Omgang 2020 is: “De luisterende mens is AANWEZIG bij de Ander” van Frans van der Lugt S.J., Liefde en luisteren.

Er zal geestelijke begeleiding aanwezig zijn.

Voor meer informatie zie www.stille-omgang.nl

 

De Stille Omgang duurt ongeveer een uur waarna wij rond 01:00 uur weer uit Amsterdam vertrekken. De kosten bedragen € 15, = inclusief broodjes en sap op de terugreis. Jongeren onder de 18 jaar kunnen gratis mee.

 

Opstapplaatsen:

Voorschoten Kerk 19:00 uur

Wassenaar Sint Willibrordus 19:25 uur

Oegstgeest Kerk 19:50 uur

Katwijk Kerk 20:15 uur

 

Aanmelding kan via de inschrijflijsten achterin de kerken of via email erikvanblerk@hetnet.nl met vermelding van telefoonnummer + overmaking van € 15, = op bankrekening NL89ABNA0507099729 t.n.v. Parochie H Augustinus, met vermelding “Stille Omgang 2020”.    

 

 

Bedevaarten door andere organisaties:

 

Haagsche Bedevaarten, Banneux, Beauraing, Lourdes: Zie onderstaande informatie.

(2) bedevaarten Haagse bedevaarten

DATA BEDEVAARTEN 2020

 

 

WEGENS ENORM SUCCES NOGMAALS: Combinatiebedevaart Kevelaer en Smakt,

2-daagse openingsbedevaart van donderdag  30 april t/m vrijdag 1 mei

Tweedaagse bedevaart via Sint Jozef te Smakt (Noord-Limburg) naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer in Duitsland, de Troosteres der Bedroefden. Smakt is een bijzonder heiligdom, want dit is het enige Nederlandse bedevaartoord gewijd aan Sint Jozef, patroon van de arbeid, gelukkige levensstaat en het gezin.

Op woensdag zal het bedevaartseizoen van Kevelaer officieel worden geopend met vele gelovigen uit meerdere landen.

 

Kevelaer, Maria Troosteres der Bedroefden

3-daagse bedevaart van donderdag 6 t/m zaterdag 8 augustus of

1-daagse bedevaart op vrijdag 7 augustus

Bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer in Duitsland, de Troosteres der Bedroefden. U kunt kiezen voor de traditionele 3-daagse bedevaart van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 augustus of de 1-daagse bedevaart op vrijdag 7 augustus.

 

Heiloo, Onze Lieve Vrouw ter Nood

woensdag 23 september

 

 

Bedevaart naar Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo, De Moeder die alle noden en zogen van de mensen kent en luistert naar elke stem, ook de zwakste.

’s Middags wordt een bezoek gebracht aan de Abdij St. Adelbert in Egmond (Binnen).

 

 

Kevelaer, sluiting bedevaartjaar

zaterdag 31 oktober en zondag 1 november

 

 

Tweedaagse bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer om op Allerheiligen het bedevaartseizoen van Kevelaer officieel af te sluiten met vele gelovigen uit meerdere landen.

 

 

INFORMATIE of CONTACT

Zie www.bedevaart.nl of mail naar dehaagsebedevaarten@gmail.com of neem contact op met  ( (010) 4149577

Haagse Bedevaarten

p/a Weena 1053

3013 AL ROTTERDAM

4149577

Haagse Bedevaarten

p/a Weena 1053

3013 AL ROTTERDAM